• Сьогодні: Четвер, 24 Червня, 2021
Інфо ПС

КУЛЬБАБА У БІЛОМУ ХАЛАТІ І НЕ ТІЛЬКИ…

       Лікар Ерік Берг говорить, що кульбаба – найкорисніший в світі будяк. Він здатний допомогти людині у боротьбі з раком і діабетом.

       Здавна листя кульбаби застосовують у китайській медицині. Кульбаба містить велику кількість вітамінів А, С, К1, а також калій, магній, залізо і фітонутрієнти.

       В цій рослині є апігенін, який має протиракову дію, за ефективністю схожу на хіміотерапію, але не має побічних реакцій. Кульбаба має сечогінну дію і позитивно впливає на роботу внутрішніх органів.

        Цей будяк може зменшити запальний процес у печінці, а також допомагає при її ожирінні і при фіброзі чи циррозі. Листя і квіти використовуються в салатах або споживаються просто так.

        За твердженням лікаря, кульбаба – найсильніший природний засіб при цукровому діабеті, оскільки сприяє регулюванню роботи бета-клітин підшлункової залози, зменшуючи показники цукру в крові.

        Раніше вчені нагадали про вітаміни в чаї з квітів кульбаби, а саме вітаміни груп B, E та фолієвої кислоти. У листі міститься магній, калій, залізо і кальцій. Молоде листя рекомендується додавати в салати, а суцвіття – використовувати у випічці.

        Рослина, що під ногами – лікує все. Найперше –  сік стрілок кульбаби, на яких тримається квітка, це найкращий засіб для лікування підшлункової залози, навіть офіційна медицина це визнає.

       Отже, нарвати довільну кількість стрілок кульбаби, промити, провітрити, в долонях згорнути в кульки і пропустити через м’ясорубку, вичавити сік через капроновий чулок.

       Для консервації: на 1 літр соку – 100 мл спирту і 4 столові ложки без верху меду. Вживати першу дозу – 1 ст ложку при болях підшлункової, потім по 1 ч ложці за 30 хв до їжі 3 рази на день – 18-21 день.

       Протипухлинна дія – за рахунок сапонінів, що містяться в корінцях, зв’язує холестерин, яким харчуються онкоклітини, створює важкорозчинні сполуки, що виводять із цих клітин поживні речовини, і вони гинуть. Гіркота кульбаби містить тараксацин, який стимулює і активізує імунний захист. Якщо вживати сире коріння кульбаби і лопуха при спеціальному харчуванні, через 10 днів зупиняється ріст ракової пухлини, і вона поступово розсмоктується.

       Сік зберігати в холодильнику.

        В жовтих квітах міститься лютеїн, який захищає наш зір і серце. Всім, хто має проблеми з зором і серцем, а також судинами, рекомендується з’їдати за дві години до сніданку 10-12 стебел кульбаби, повністю розтираючи їх між зубами.

       При підвищеній кислотності шлунку теж допомагає, бо містить значну кількість магнію. Очищення печінки і жовчних шляхів: 2 ст ложки квітів залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв, процідити – вживати по 100 мл 4 р на день за 1 год до їжі протягом 2 тижнів. Квіти прив’ялити на 8 годин перед заваркою.

       Олія з квітів: зібрати квіти із стеблом, розтерти в макітрі, щоб з’явився сік, заповнити наполовину скляну банку, залити свіжою, з олійні, олією до верху, накрити кришкою і виставити на сонце на 1 місяць – процідити, віджати, тримати на холоді.

       Накладати лляні серветки, змочені в олії, при шкірних хворобах, застарілих ранах, екземах, опіках, псоріазі, рожі.

       При захворюваннях шлунку, жовчних шляхів, печінки, селезінки – по 1 ст лож під час їжі.

       Розтерте свіже коріння кульбаби розсмоктує пухлини молочної залози, збільшені лімфовузли, геморойні шишки.

       Для лікування епілепсії – 2\3 півлітрової банки подрібненого коріння на 1,0 л самогону – на 15 днів у темне місце, щодня збовтуючи. Процідити – по 1 ст ложці 3 раз у день до їжі.

       При атеросклерозі судин – 1 ч лож сухого порошку кореня 3 раз у день перед споживанням їжі.

       Найцінніші осінні корені для діабетиків –містять найвищу дозу інсуліну.

       Щоб видалити нарости біля великого пальця ноги, необхідно обережно назбирати в чисту невелику баночку білих відцвілих головок кульбаби з насінням (спочатку всовуєте в горло баночки, потім обрізуєте ножицями, щоб не злетів пух) в кількості 120 шт і заливаєте 20 мл нашатирного спирту. Настояти 21 день. Процедуру робити перед сном, на ніч, попередньо змастити олією навколо гульки, саму її не змащуєте, а змочуєте ватку в настоянці і прикладаєте до деформованого місця на 20-30 хвилин, фіксуючи целофаном і бинтом.

Віктор Бабій

Спробуємо з кульбабки варення приготувати?

         Я це кожної весни роблю, отож маю певний досвід. Рецептів багато, але суть одна: щоб приготувати кульбабковий мед, потрібно багато цукру і лимон. А ще – терпіння…

Особисто я свіжу кульбабу (квіти, звичайно) промиваю і відразу ставлю на вогонь. Хай хвилин 15 прокипить, і залиште до наступного ранку настоюватися. Потім той узвар слід процідити, додати цукру і шматочки лимона з цедрою. Пропорція цукру: 1 кг на літр узвару. Не маєте лимон – додайте лимонної кислоти.

          Після цього треба час на саме приготування квіткового меду. Що це значить? Кілька разів проварити по кілька хвилин. Довести до кипіння, виключити, дати охолонути. І так – кілька разів, щоб добитися густоти свіжого меду.

          Багато не варіть. Це варення ложками не їдять: додають до сирничків, млинців, або до сиру, особливо твердого або дуже твердого (пармезан).

          Це варення має і лікувальні властивості.

Микола Канішевський

Травень05/ 2021

Ваша email адреса не публікується. Поля, обов'язкові для заповнення, позначені *

Ви можете використовувати такі HTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Звернення єпископів УГКЦ до представників органів державної влади, політикуму та громадянського суспільства України