• Сьогодні: Неділя, 1 Серпня, 2021
Інфо ПС

Дим сатани вдерся до Церкви разом з Юдою

amort

16 вересня 2016 р. в Римі помер о. Ґабріель Аморт, всесвітньо відомий римський екзорцист. Цей італійський священик присвятив себе цілковито не тільки боротьбі з сатаною, а й переконуванню людей у тому, що він існує. Оскільки, стверджує він, найбільшим диявольським підступом є переконування людей, ніби його немає.

До вашої уваги – деякі його вислови з давніх інтерв’ю.

 

«Екзорцизм — це авторизована Церквою публічна молитва священика, призначеного єпископом, мета якої — звільнення від сатани і його злісного впливу, а також від зла, яке він вчинив».

«Диявол це дух, ангел, який став демоном, хоча зберіг свою ангельську природу (тому він невидимий). Ми віримо в невидимі речі, такі як рай чи пекло, на підставі Слова Божого. Якщо хтось не вірить у Боже Об’явлення, то не може увірувати в невидиму дійсність».

«Йоан Павло ІІ сказав: «Хто не вірить у диявола, не вірить у Євангеліє». Одним словом, католик, який не вірить в існування сатани, не вірить і в євангельську істину. Я би сказав, що це фальшивий католик».

    «Ісус виконував багато екзорцизмів, звільняючи багатьох одержимих людей. Читаючи Євангеліє від св. Марка, відкриваємо, що першим чудом Ісуса було звільнення одержимого — це сталося в синагозі в Капернаумі (пор. Мк 1, 21‑28). Слова Ісуса «в Моє ім’я злих духів виганятимуть» (Мк 16,17) надалі дійсні, тому всі можуть молитися за зцілення та звільнення. Окрім цього, нині по всьому світу діє рух Віднови у Святому Дусі (католицька Харизматична Віднова); групи цього руху призвичаєні молитися про зцілення та звільнення — мета цих молитов та екзорцизму однакова. Якщо хтось — навіть Ви, скажімо, — приступає до цієї молитви з насправді великою вірою, то вона може бути дієвішою за екзорцизм.

До ХІІ століття у Церкві екзорцистів не бракувало. Натомість протягом останніх трьох століть це служіння занедбане. Дійшло до того, що сьогодні в нас є єпископи і священики, які ніколи не провадили екзорцизмів, а інколи й не вірять у них. Що гірше, деякі теологи та біблісти не вірять в екзорцизми Ісуса, стверджуючи, що євангелісти старалися тільки допасуватися до ментальності тогочасної епохи. В результаті маємо клір, не підготовлений у цій галузі, який навіть ніколи не бачив екзорцизму».

«У «Ритуалі екзорцизму» названо кілька симптомів одержимості злим духом (хоча їх набагато більше):

говоріння незнайомими мовами або принаймні їх розуміння (одного разу до мене прийшла особа, якій присутні на зустрічі священики ставили запитання італійською, німецькою, хорватською, польською та арабською; ця особа розуміла питання всіх цих мов, хоча відповідала тільки італійською);

знання про приховане (мій приятель сховав у ризниці освячений образок; коли з’явилася людина, яку він мав екзорцизмувати, вона стала вимагати, щоб він усунув образок);

володіння надзвичайною силою (багато разів я екзорцизмував людей, які мали таку величезну силу, що їх мусили тримати четверо міцних чоловіків — бо були побоювання, що вони могли завдати шкоди собі або іншим);

відраза до святого (одержимі починають богохульствувати, викидають освячені образи та речі з дому, перестають ходити до церкви тощо)».

«Матір Божа має фундаментальне значення у боротьбі з сатаною. Коли ми прикликаємо Її під час екзорцизму, як і в молитвах про зцілення та звільнення, сатана одразу ж реагує. Бог, аби дати нам Ісуса, скористався жінкою. На Голготі Ісус сказав до Йоана: «Ось Матір твоя» (Йн 19, 27), і в такий спосіб дарував Марію всьому людству. Мати Божа стає нашою Матір’ю і Посередницею всіх благодатей. Також і нині Ісус послуговується Марією в об’явленнях».

      «Дим сатани вдерся до Церкви разом з Юдою, який був апостолом. Церква — свята, бо вона є Церквою Божою, але складається вона з людей, тому має свої вади. Свята Меса, відправлена священиком, який живе у тяжкому гріху, — дійсна, Ісус насправді з’являється під видами хліба і вина; подібно й зі сповіддю. Але колись такий священик муситиме відповісти за свою поведінку перед Богом. Сьогодні, коли медіа багато говорять про грішних священиків, ми не можемо забувати про тлуми святих священиків, які служили Богові й людям протягом цих двох тисяч років. Я також знав святого — Йоана Павла ІІ, я глибоко переконаний у його святості. Колись мав нагоду співслужити Месу разом із ним, у його приватній каплиці. Також задокументував три його екзорцизми (не всі знають, що Йоан Павло ІІ ще й екзорцизмував)».

«Диявол може захопити нас різними способами: коли ми йдемо до магів, до ворожок на картах або коли беремо участь у спіритичних сеансах. Тому належить насамперед уникати забобонів та окультизму. Аби захищатися від сатани, треба молитися про звільнення. Хтось сам може звільнитися від злого з допомогою молитви й посту, хоча — підкреслюю — екзорцизм у цьому є великою поміччю. Аби мати священиків, які вірять в існування диявола і здатні екзорцизмувати, слід починати від семінарій.

CREDO

Вересень19/ 2016

Ваша email адреса не публікується. Поля, обов'язкові для заповнення, позначені *

Ви можете використовувати такі HTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Звернення єпископів УГКЦ до представників органів державної влади, політикуму та громадянського суспільства України